Els polls del cap

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ets a: Inici > Vilafranca tema a tema > Salut > Infància i salut > Els polls del cap

Índex

 

Introducció

POLLS CARICATURAPodem dir sense por a equivocar-nos que els polls són, avui en dia, la plaga d'insectes més freqüent a totes les escoles. I tot i que és un tema de conversa habitual entre famílies, mestres i fins i tot entre infants, hi ha alguns aspectes que possiblement desconeixem.

 

Què és un poll?

POLLS FOTOGRAFIAEl poll del cap és un insecte que viu entre els cabells, on troba un ambient càlid i humit. Té entre 2 i 4 mm de longitud, pot ser de color grisenc o bé marró clar i no té ales. S'alimenta de la sang que xucla de la pell del cap en picar les persones. Es reprodueix ràpidament; cada femella pon d'uns 100 a 300 ous (llémenes), que són de color blanc i estan fortament adherits a la base del cabell. Les llémenes tarden entre 7 i 10 dies en incubar la larva fins que neix el poll. Aquests polls no transmeten cap malaltia, però la picor que fan és tan intensa, que pot produir pelades a la pell en gratar-se i infeccions bacterianes.

 

Com es transmeten

CERCANT POLLS AL CAP 2Els polls no salten ni volen sinó que passen d'un cap a l'altre per contacte dels cabells. Això succeeix en condicions d'estreta convivència, com és el cas de l'escola. També, menys freqüentment, s'encomanen per l'intercanvi de pintes, raspalls, adornaments per al cap, gorres, bufandes, tovalloles, mocadors, etc i poden agafar-se també dins l'aigua de la piscina. La transmissió és possible mentre hi hagi polls vius en la persona infestada.

 

Com saber si se'n tenen

CERCANT POLLS AL CAPEl primer que es nota és una picor persistent al cap. Les zones on és més fàcil detectar llémenes o polls són el clatell o darrere les orelles. És possible veure'ls directament, però és millor utilitzar una lupa i fer l'exploració amb bona il·luminació. De vegades es confonen amb la caspa i les escames seborrèiques, però aquestes no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment. A més, la caspa no té la brillantor nacrada de les llémenes.

Si localitzem llémenes a una distància del crani més gran de 2,5 centímetres, i no localitzem cap poll, voldrà dir que són llémenes que van quedar d'una infestació anterior i per tant no caldrà fer cap tractament.

Si de l'exploració visual encara ens queden dubtes, una bona manera de comprovar la presència de polls és fer una esbaldida als cabells amb aigua i vinagre i, encara amb els cabells humits, passar una pinta de color clar i de pues primes i anar observant-la. Si hi ha polls, tard o d'hora n'arrossegarem algun amb la pinta.

 

Qui està exposat al risc de tenir polls?

Els polls es poden difondre fàcilment entre les persones. Només la seva presència en una d'elles és un perill de contagi per als qui l'envolten, sobretot per als familiars i amics de l'escola.

Els infants d'entre 3 i 11 anys, i també les seves famílies son qui tenen més risc de patir un contagi de polls. Ni la higiene personal, ni la de la casa, ni la de l'escola tenen res a veure en la infestació de polls a una persona.

 

Què cal fer quan l'escola avisa d'una plaga de polls

En primer lloc, comprovar si el nostre fill o la nostra filla en té: 

1. Observant si es rasca el cap amb molta freqüència. 

2. Revisant-li el cap, sobretot darrere de les orelles, al clatell i al serrell. 

3. Pentinant els cabells amb pintes de color clar i pues estretes. 

Si després d'un examen acurat, no hem trobat ni llémenes, ni polls, ni veiem que es rasqui el cap, probablement no està infestat, però caldrà seguir observant un parells de setmanes més. De fet, tenint en compte que avui en dia la presència de plagues de polls és pràcticament continua, aquest examen caldria fer-lo regularment.

QUÈ NO S'HA DE FER MAI POLLS NO XAM´PU

L'ús de locions i xampús insecticides com a prevenció no és gens recomanable
ja que poden produir reaccions al·lèrgiques locals, com envermelliment i picor del cuir capil·lar. A més, l'ús abusiu produeix resistència per part dels polls fent que els tractaments es tornin ineficaços.

 

Què hem de fer en cas de tenir polls

Sí durant la revisió es detecta algun poll o llémenes, cal fer tractament. El tractament es basa en aplicar immediatament un preparat insecticida (millor locions o cremes que no pas xampús). Cal seguir estrictament les instruccions dels diferents productes comercialitzats, tenint en compte que, amb molts d'aquests, s'haurà de repetir el tractament més d'una vegada per tal de matar els polls sortits dels ous.

Per tal d'eliminar les llémenes es pot esbandir el cabell amb una barreja d'aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines, o millor, treure-les amb els dits. L'aplicació del producte no elimina totes les llémenes, un percentatge important de les mateixes continua viu després de l'aplicació.

POLLS CICLE D'OU A ADULTÉs molt important que tot alumne afectat no assisteixi a l'escola fins que no sigui sotmès al tractament , entenent per aquest l'aplicació de loció o crema i l'eliminació de les llémenes; aquesta és una mesura que servirà per prevenir el contagi a altres companys o companyes, però també pel bé del vostre fill o filla, ja que si els nostre fill o filla escampa la plaga, ell mateix podrà tornar a infestar-se després de fer el tractament.

Durant la setmana posterior, cada dia s'ha de revisar el cabell i anar traient les llémenes que hagin pogut quedar, en cas contrari el tractament no servirà de res.

 

Per a més informació

Webs consultades per l'elaboració d'aquest document

Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:

http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/dir514/csfaq_2.htm

Centro para el control y la prevención de enfermedades: 

http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/parasites/lice/factsht_head_lice_spanish.htm#how_spread

Col·legi Oficial de Farmacèutics de Cataluya:

www.farmaceuticonline.com/familia/familia_polls.html

Agència de Salut Pública de Barcelona:

www.aspb.es/quefem/docs/Polls_cat.pdf
© Ajuntament de Vilafranca del Penedès - Servei de Salut
C/ Santa Maria, 2 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 18/03/2015


Segueix-nos a :