El Penedès diu NO als peatges, el Penedès diu SÍ al transport públic

Mapa Web

Índex Alfabètic

El Penedès diu NO als peatges, el Penedès diu SÍ al transport públic

El Penedès es manifesta contra els peatges i en favor del transport públic 

manifestació


Clica aquí per adherir-t'hi:
No als peatgesAdhesions registrades

Llegeix el manifest

Galeria d'imatgesConvocatòria manifestacióLa manifestació va ser convocada per l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès i la resta d'Ajuntaments de la comarca per tal de rebutjar la implantació de peatges a les sortides de l'autopista a Vilafranca, Sant Sadurní d'Anoia i Gelida.
Van participar a la roda de premsa de convocatòria el president del CCAP, Francesc Olivella; l'alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve; la 1a tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Sadurní, Maria Rosell, i un portaveu de cada partit polític amb representació al Consell Comarcal o a l'Ajuntament de Vilafranca:  Josep Colomé (PSC), Pere Regull (CiU), Pep Quelart (ERC), Lluís Caldentey (PP), Bernat Villarroya (ICV) i Otger Amatller (CUP).

Francesc Olivella va explicar els motius pels quals el Consell Comarcal ha rebut l'encàrrec del Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès de col·laborar amb l'Ajuntament de Vilafranca en la convocatòria d'aquesta manifestació i en les successives iniciatives que es duguin a terme per demanar la supressió dels peatges a l'Alt Penedès i la millora del transport públic a la comarca.

D'una banda, hi ha sobre la taula el projecte de sistema de peatges tancats que el Ministeri de Foment i ACESA volen implantar per als enllaços de l'autopista AP-7 al seu pas per la comarca. Durant el període d'al·legacions, el Consell Comarcal i diversos ajuntaments de l'Alt Penedès van presentar un seguit d'al·legacions a aquest projecte del Ministeri de Foment que no han rebut resposta. Mentrestant, ja s'han iniciat els processos d'expropiació sobre els terrenys afectats per la ubicació de les noves cabines de peatge de l'AP-7 a l'Alt Penedès.

En segon lloc, els peatges d'autopista comporten un greuge comparatiu amb altres comunitats autònomes espanyoles. Aquesta situació és més greu al Penedès perquè no hi ha una alternativa de via ràpida gratuïta per comunicar aquest territori amb les dues àrees metropolitanes properes, Barcelona i Tarragona. I finalment, els peatges comporten un greuge afegit per les deficiències del servei de Rodalies de Renfe i per la manca d'un transport públic per carretera que arribi als municipis que no tenen transport ferroviari.

Per aquests motius, el Consell d'Alcaldes va acordar unànimement donar suport a la iniciativa de l'Ajuntament de Vilafranca i va acordar crear una comissió formada per l'alcalde de Vilafranca, l'alcalde de Sant Sadurní i el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, per tal de coordinar els aspectes organitzatius d'aquest iniciativa cívica i per garantir-ne l'èxit donant-li el màxim ressò. 

Reivindicacions històriques
Tot seguit, Marcel Esteve va explicar que la supressió dels peatges i la millora del transport públic a l'Alt Penedès “són reivindicacions que venen de lluny”, i que l'Ajuntament de Vilafranca va acordar per unanimitat de tots els grups municipals convocar una manifestació cívica per fer sentir la veu de la ciutadania davant les administracions competents en aquestes qüestions: l'Administració Central i la Generalitat.

Pere Regull va intentar donar resposta als qui es pregunten si una manifestació servirà d'alguna cosa. Va demanar a la ciutadania que no deleguessin en els polítics la responsabilitat de reivindicar aquestes qüestions, “perquè nosaltres sols no anirem enlloc”, i va afirmar que la manifestació “és un punt d'arrencada, i pot seguir si no se'ns fa cas”.

Otger Amatller va recordar que “estem en un moment històric, perquè ACESA és a punt de fer una inversió milionària (per construir els nous peatges) passaran molts anys abans que tornem a tenir una oportunitat com aquesta”.

Bernat Villarroya va destacar el caràcter unitari de la convocatòria de manifestació i va reclamar una millora del Servei de Rodalies de Renfe i de la xarxa de transport públic en general.

Lluís Caldentey va mostrar la seva preocupació i decepció pel fet que no hi ha hagut resposta a les al·legacions presentades pel Consell Comarcal i per alguns ajuntaments al projecte de sistema de peatges tancats per a l'Alt Penedès.

Va tancar la roda de premsa el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès demanant la col·laboració dels mitjans de comunicació i de les associacions ciutadanes per aconseguir aquestes fites comunes i per fer de la manifestació cívica del dia 18 de juliol un èxit de participació ciutadana.

Les associacions, les entitats i les empreses que es vulguin adherir al manifest llegit per la Síndica de Greuges de Vilafranca del Penedès, Glòria Valeri, al final de la manifestació ho poden fer a través de la web del Consell Comarcal de l'Alt Penedès www.ccapenedes.cat o de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Formulari d'adhesió
Llegir la notícia
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 23/07/2008


Segueix-nos a :