Ciutats agermanades

Traducció no oficial gentilesa de Google

Ciutats agermanades

Vilafranca del Penedès està agermanada amb 3 ciutats europees: Novo mesto (Eslovènia), Bühl (Alemanya) i Melzo (Itàlia) i amb la ciutat nicaragüenca de Puerto Cabezas.

Algunes de les activitats i projectes en comú que s'han realitzat són els campaments de joves europeus del programa Youto, Torneig Internacional de Futbol infantil, intercanvis entre entitats locals i participació en festivals, fires, jornades d'àmbit cultural, educatiu, esportiu, turístic... 

L’Ajuntament de Vilafranca dóna suport i potencia la iniciativa d’entitats locals vilafranquines per organitzar i participar en intercanvis europeus, ja sigui desplaçant-se a d’altres ciutats europees o rebent entitats d’altres ciutats (Centre Excursionista, Coral del Centre Excursionista, Coral Espinguet, Jove Orquestra, Escola Oficial d’Idiomes, Semimarató Espirall, Castellers de Vilafranca, els Xicots, Bombers, Fundació Amàlia Soler, Festival Calima...)


Record víctimes huracà FèlixPUERTO CABEZAS
La ciutat nicaragüenca de Puerto Cabezas (en miskitu Bilwi) és la seu del Govern Regional de la Región Autónoma del Atlántico Norte i principal centre econòmic de la regió. Històricament ha estat una regió inaccessible, de cultura indígena miskita. A la zona interior, l'ètnia indígena majoritària són els sumus (mayagmas). Fent frontera amb Honduras, ha estat una zona que ha patit els efectes bèl·lics de la guerra civil.
L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va començar al 1985 una col·laboració amb la Regió de l'Atlàntica Nord de Nicaragua. 
L'any 1990 Vilafranca del Penedès i Puerto Cabezas es van agermanar. Des d'aleshores, a més de la relació institucional, s'han dut a terme diversos projectes de solidaritat i de cooperació per al desenvolupament. 
Fruït d'aquesta relació, el 1999 es va crear l'associació Amics de Puerto Cabezas i més tard a Nicaragua, l'associació Amigos del Penedès.

Actuació banda Cittá di MelzoMELZO
Vilafranca del Penedès i Melzo van formalitzar l’agermanament el mes de maig de 1994. Les dues ciutats han fet treball comú en àmbits de formació ocupacional, promoció econòmica, associacionisme, voluntariat social i refugiats. L’acte d’agermanament va comptar amb les actuacions a Melzo dels Castellers de Vilafranca, del FC Vilafranca i de l’Atlètic Vilafranca, i de la Coral Laroc. A Vilafranca hi va actuar la banda municipal Cittá di Melzo.
La ciutat italiana de Melzo es troba a 20 Km. a l’est de Milà i a una altitud sobre el nivell del mar de 118m. L’extensió del seu territori municipal és de 9,6 km2. La seva població actual és de 18.310 habitants.

Torneig futbol Novo MestoNOVO MESTO
Cooperació en àmbits de promoció econòmica, medi ambient, associacionisme, promoció del voluntariat social i atenció als refugiats, són alguns dels objectius que van promoure l’agermanament entre Vilafranca del Penedès i Novo Mesto l’estiu de 1994. A Novo Mesto s’hi van desplaçar els Castellers de Vilafranca, la coral infantil l’Espinguet, el Club Atletisme Vilafranca i l’Atlètic Vilafranca. A Vilafranca hi van actuar el grup de rock Kovaci, un quintet de vent, la coral Pomlad i l’equip de veterans de bàsquet de la ciutat eslovena.
Novo Mesto (Vila Nova), ubicada a 74km de Ljubljana (capital d’Eslovènia), és la capital de la regió de Dolenjska. L’extensió del municipi, envoltat pel riu Krka, és de 29,3 km2. La seva població (cens 2002) és de 41.107 habitants.

Ciclistes vilafranquins arriben a BühlBÜHL
La primavera de l’any 2000 es van establir els primers contactes entre Vilafranca del Penedès i Bühl per establir llaços d’agermanament. Dos anys més tard, l’abril de 2002, es formalitzava l’agermanament entre les dues ciutats que comparteixen la seva identitat vitícola, ja que a totes dues la indústria i la vinya i el vi tenen un pes específic important.
La ciutat de Bühl es troba a 16km de l’aeroport de Karlsruhe i a 116km de Stuttgart, capital del land (regió) Baden–Wurtemberg. El municipi està situat entre la Vall del Rin i la Selva Negra. Té una població de 29.410 habitants (cens 2006).
L’acte d’agermanament a Vilafranca va permetre la relació entre entitats diverses de les dues poblacions. A Vilafranca es van exposar pintures d’artistes de Bühl i es van poder seguir les actuacions de la banda Stadtakpelle i la Big Band Brass & Fun de Bühl. Durant l’estada de la delegació alemanya a la ciutat es va realitzar un acte de germanor entre la DO Penedès i l’Anbaugerbiet Baden, la denominació d’origen a la qual pertany Bühl.


Vilafranca del Penedès col.labora i participa en projectes europeus i activitats conjuntes amb d'altres ciutats europees: Villefranche Sur Saône (França), Schkeuditz (Alemanya), Cantù (Itàlia), Mattsee (Àustria). 

* Trobada bianual d'Alcaldes de les ciutats agermanades amb Bühl (Alemanya)
* Treball en xarxa: projectes, intercanvis i activitats en comú
* Treball en xarxa de les Vilafranques de parla catalana: Vilafranca de Castelló (València), Vilafranca de Bonany (Mallorca), Vilafranca de Conflent (Pirineus Orientals - França) 
* 1a Trobada de les Vilafranques de parla catalana a Vilafranca del Penedès, novembre de 2006
© 2007 Ajuntament de Vilafranca del Penedès
C/ Cort, 14 - 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938920358
Última actualització: 20/12/2007


Segueix-nos a :